GANYMEDE



GANYMEDE
Jüpiter'in 69 uydusundan en büyük olanıdır. Ayrıca 5268 km çapıyla güneş sistemininde de en büyük uydudur. 1610 yılında Galileo Gelilei tarafından keşfedilmiştir. Galile'nin 4 uydusu arasında Jüpiter'e uzaklık bakımından 3. sırada olmasından Jüpiter'in 'III' uydusu olarak adlandırılmıştır.
5268 km çapıyla Merkür gezegeninden bile büyüktür. Eğer şu anda Ganymede, Jüpiter'in etrafında değilde, Güneş'in yörüngesinde olsaydı rahatlıkla gezegen sıfatını taşıyor olacaktı.

Ganymede 3 ana katmandan oluşmaktadır. Merkezde çekirdek, hemen üstünde metalik demir küresi, onunda üstünde bu çekirdeği çevreleyen kayadan oluşan bir manto tabakası. Bu mantonun 800 km boyunca üstünde ise kaya ve buzlardan oluşan kısaca bize görünen yüzeyi vardır. Bu yüzeyinde magnezyum sülfat ve sodyum sülfat tuzları bulunmaktadır. Bu tuzlar, yüzeyin 10 km altında suyun sıvı halde olduğunun bir göstergesi. Ganymede'nin ortalama yoğunluğu ise 1.936 g/cm³'tür.
1996 yılında Hubble Uzay Teleskobu Ganymede'nin çok ince oksijenden oluşan bir atmosferi olduğunu keşfetti. Ancak bu atmosfer yok denecek kadar az olduğundan yaşam arayışı burada da umutları tüketti.

Ganymede'ye gönderilen uzay araçlarının görüntüleri uydunun karmaşık bir jeolojik geçmişi olduğunu anlattı. Yüzeyi iki farklı arazi türünden oluşmaktadır. %40'ı karanlık kraterli bir bölgedir. Geriye kalan kısmı ise oyuklardan oluşmaktadır. Bu oyukların yüzey altındaki sulardan oluştuğu düşünülmektedir. Karanlık bölgelerin Ganymede'nin en yaşlı, ilk oluştuğu zamanlardaki yüzeyi olduğuna inanılmaktadır. Açık renkli kısımların daha pürüzsüz ve genç olduğu sanılmakta.

Yüzey sıcaklığının en düşük olduğu bölgeler -203°C, en yüksek olduğu bölgeler -121°C'dir. Ortalama yüzey sıcaklığı ise -163°C olduğu bilinmekte.
Ganymede, Jüpiter'i, 1.070.400 km'lik bir mesafede, 7 günde yörüngesini tamamlıyor.



Okuduğunuz için teşekkürler.


TUBM 2018

Yorumlar

Popüler Yayınlar