ANDROMEDA TAKIMYILDIZI
Herkes tarafından bilinir. 88 takımyıldızlarının en ünlüsüdür. Kanatlı At takımyıldızının yanında bir kuzey yarımküre takımyıldızıdır. Andromeda Galaksisi'ni barındırıyor olması en dikkat çekici özelliğidir. Kimi zaman Zincirli Prenses olarak da anılır. Türkiye'den Kuzey - Kuzeydoğu'ya doğru baktığınızda görürsünüz. En iyi Kasım ayında saat 21:00'de görülebilir.
Andromeda galaksisini görmek istiyorsanız; β ve μ Andromedae yıldızları arasında hayali bir çizgi çizin ve çizgiyi μ Andromedae yıldızından sonra aynı doğrultuda ve aynı mesafede uzatın. Zaten galaksi parlaklığıyla dikkatinizi çeker. Teleskopla bakmanızı tavsiye ederim.
Yıldızlar Hakkında:
M31
Andromeda Takımyıldızı'nda bulunan bir sarmal galaksidir. Spitzer Uzay Teleskobundan elde edilen verilere göre bir trilyon yıldıza ev sahipliği yapmaktadır. Samanyolu galaksisi ile arasındaki uzaklık yaklaşık olarak 2,2 milyon ışık yılıdır. 2006 ölçümlerine göre Samanyolu, Andromeda'nın kütlesinin ancak ~80%'ine sahiptir. Andromeda'nın bir diğer özelliği ise çıplak göz ile Dünya'dan görülebilen en uzak gök cismi olmasıdır. Ayrıca Samanyolu'na en yakın büyük galaksidir.
Andromeda Takımyıldızının en parlak olanıdır. Güneş'ten 97 ışık yılı uzaklıktadır. Tek bir yıldız gibi gözükse de aslında 2'li bir yıldız sistemidir. Bu iki yıldız bir biri etrafında 96 günde dönmektedir. Birinci yıldız Güneş'in kütlesinin 3.6 katına ve 13000 K yüzey sıcaklığı vardır. İkinci yıldız ise Güneş'in kütlesinin 1.8 katına ve 8500 K yüzey sıcaklığı vardır. Bu iki yıldız Güneş'ten 10 misli daha parlaktır.
MİRAÇ
Andromeda Takımyıldızında 2. en parlak kırmızı dev yıldızdır. Genellikle M31'İ bulmak için kullanılır. Güneş'ten 200 ışık yılı uzaklıktadır. Şimdiye kadar Güneş'in 100 katı oranında genişledi. 3800 K yüzey sıcaklığı vardır.
Andromeda Takımyıldızında 3. en parlak yıldızdır. Aslında yıldız demek yerine yıldızlar dememiz daha doğru olur. Almach 4 yıldızdan oluşan bir 4'lü yıldız sistemidir. Küçük teleskopla bakıldığında altın sarısı bir renkte 2 yıldızda ayırt edilebilir. Yıldızların yörüngesine baktığımızda; En büyüğüne A, diğer büyüğe B, diğer küçüklere C ve D ismini koyalım. A ve B yıldızı bir biri etrafında dönüyorlar. C ve D yıldızlarıda hem kendi aralarında hemde B yıldızının etrafında dönüyorlar. Bu yıldız sistemi Dünya'dan 350 Işık yılı uzaklıktadır.
EPSİLON ANDROMEDAE
Andromeda Takımyıldızında bulunan bir yıldızdır. Güneş'ten 155 ışık yılı uzaklıktadır. Samanyolu'ndaki yörüngesi farklı olmasından dolayı saatte 84 km'lik bir hızla Güneş'e yaklaşıyor. Bu yıldız bizim güneşimize birazda olsa benziyor. Kütlesi Güneş'le aynı kütlede. Sıcaklık 5000 K civarı.
ETA ANDROMEDAE
Andromeda Takımyıldızında bulunan 2'li yıldız sistemidir. Bu iki yıldız birbiri etrafında 115 günde dönmektedir. İki dev yıldızın sıcaklığı 4900 K'dır. Güneşimize 240 Işık Yılı uzaklıktadırlar.
Andromeda Takımyıldızında yeni doğmuş bir yıldızdır. Yeni doğmasına rağmen Güneş'ten 2 kat daha büyüktür. Kendi ekseninde oldukça hızlı dönmektedir. Şehirlerde fark edilmese de ışık kirliliğinin az olduğu yerlerde sanki yanıp yanıp sönüyormuş gibi gözükür. Yüzey sıcaklı 11000 K civarıdır. Güneş'ten 168 Işık yılı uzaklıkta bulunur. 2013 yılında yıldızın yörüngesinde Jüpiter gibi, Jüpiter'den 13 kat daha büyük bir gezegen keşfedildi. Burada yeni bir sistem oluşuyor.
LAMBDA ANDROMEDAE
Andromeda Takımyıldızında bulunan 2'li bir yıldız sistemidir. Birbiri etrafında dönmelerini 50 günde tamamlarlar. Sıcaklıkları 4900 K civarıdır. Dünya'dan 86 ışık yılı uzaklıkta bulunurlar.
NU ANDROMEDAE
Andromeda Takımyıldızında bulunan 2'li yıldız sistemidir. Dünyadan 610 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu çift 63 milyon yaşındadır.
Xİ ANDROMEDAE
Andromeda Takımyıldızında bulunan bu yıldızda Güneş'imize oldukça benzerdir. 214 ışık yılı uzağımızda olan yıldızın yüzey sıcaklığı 4600 K'dır.
RHO ANDROMEDAE
Andromeda Takımyıldızında bulunan bu yıldız Güneş'ten 158 ışık yılı uzaklıktadır. 6100 K civarı yüzey sıcaklığı vardır.
UPSİLON ANDROMEDAE
Andromeda Takımyıldızında bulunan ikili yıldız sistemidir. 2010 yılında bu iki yıldızın yörüngesinde 4 gezegen keşfedildi. Güneş'e oldukça yakın olan bu sisteme (44 ışık yılı uzağımızda) teleskopla baktığınızda 2 yıldızı ve Jüpiter boyutundaki gezegeni görebilirsiniz. Yüzey sıcaklığı 6100 K civarı bir sarı-beyaz renkli dev yıldızdır.
Okuduğunuz için Teşekkürler.
TUBM2018
Paribu güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: paribu güvenilir mi
YanıtlaSil