EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ


EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ
Gök yüzündeki cismin (bu cisim: galaksi, gezegen, yıldız, kuyruklu yıldız vb. gök cismidir.) koordinatlarını belirlemek için kullanılan sistemdir.

Dünya üzerinde bir noktayı belirlemek için enlem ve boylam sistemini kullanıyoruz. Bu ekvatoral koordinat sisteminde ise Dünya'nın kutuplarına ve ekvatoruna dayandırılarak gökyüzündeki bir cismin koordinatları çıkartıyoruz.

Temel referans dairesi gök ekvatoru ve sıfır noktası ilkbahar ekinoksu olan koordinat sistemi. Astronomide çok yaygın olarak kullanılır. Koordinatları rektesansiyon ve deklinasyon ile belirlenir. Ölçümleri sırasıyla ekliptik enlem ve boylam yönlerine eşdeğer yönlerde yapılır. Bazen sideral saat açısı rektesansiyon yerine, kuzey kutup uzaklığı ise deklinasyon yerine kullanılır.

Saat Açısı: Gökyüzünde batıya doğru ölçülen, gök cisminin saat dairesine kadar olan açıdır. Genellikle 0 saatten 24 saate, saat, dakika ve saniye cinsinden ifade edilir. Dolayısıyla rektesansiyonla aynı birimlerde fakat zıt yönde ölçülür.

Rektesansiyon: Ekvatoral koordinat sisteminde deklinasyonla birlikte kullanılan koordinat. Bir gök cisminin rektesansiyonu, cisimden geçen saat açısının gök ekvatorunu kestiği noktaya, ilkbahar ilkbahar noktasından olan açısal uzaklıktır. Gök ekvatoru boyunca doğuya doğru ölçülür. Genellikle saat, dakika ve saniye cinsinden, 0'dan 24 saate kadar ölçülür. Bir saat 15°'ye eşittir.

Deklinasyon: Ekvatoral koordinat sisteminde, rektesansiyonla birlikte kullanılan koordinat. Bir gök cisminin deklinasyonu, bu cismin gök ekvatorundan kuzeye (pozitif) veya güneye (negatif) doğru olan açısal uzaklığıdır. Deklinasyon, cisimden geçen saat dairesi boyunca ölçülür ve 0° ile 90° arasında olur.

Okuduğunuz için teşekkürler.

Buraya Tıklayarak Facebook Sayfamıza Bakabilirsiniz  

TUBM 2018

Yorumlar

Popüler Yayınlar