AVCI TAKIMYILDIZI

AVCI TAKIMYILDIZI

Orion (Avcı Takımyıldızı), Gökyüzünde hem güney hem de kuzey yarıküresinde bulunan ve bu sayede tüm dünyadan görülebilinen, oldukça parlak yıldızlardan oluşan dolayısıyla da kolay bulunabilinen takım yıldız.

Avcının belirgin şekli dört belirgin yıldızdan oluşan boyu eninin iki katı kadar olan bir dikdörtgen ve bu dikdörtgenin merkezinde çapraz durmakta olan üç ayrı yıldızdır. Betelgeuse avcının sağ omzuna, Bellatrix sol omzuna, Rigel sol ayağına ve Saif de sağ ayağına denk gelir. Ortadaki üç çapraz yıldız (alttan üste sırayla Alnitak, Alnilam ve Mintaka) avcının kemerini (Orion kuşağı olarak da bilinir) oluşturur. Kuşağın altında bulunan Orion Bulutsusu (nebulası) avcının kılıcıdır. Heka adındaki avcının başını simgleyen kısım aslında üç daha sönük yıldızdan meydana gelir. Betelgeuse'un üstündeki yıldızlar avcının sağ kolunu Bellatrix'den ötede olan yıldızlarda avcının kalkanını oluşturur.

Avcı kış ayları boyunca Türkiye'den rahatlıkla gözlemlenebilir. Avcıyı gözlemlemek isteyenler güney ufkuna bakmalıdır. Avcının yeri bulunulan aya göre güneybatı ile güneydoğu arasında değişir. Bünyesinde gökyüzünün en parlak yıldızlarından Rigel (7. en parlak yıldız) ve Betelgeuse (10. en parlak yıldız) bulunur. Avcının komşuları Boğa, İkizler, Eranus nehri, Tavşan takımyıldızlarıdır.
Yıldızlar Hakkında Detaylı Bilgiler

BETELGEUSE
Avcı takımyıldızında 2. , gökyüzünde 8. parlak yıldızdır. Betelgeuse Avcı'nın yukarı uzanan sağ kolunun omuz başında yer almaktadır. Kırmızı rengiyle dikkatinizi çekmiştir bile. Betelgeuse, gökyüzünün en parlak iki kırmızı devinden biridir. Öteki Antares'tir. Ayrıca, görülebilecek en büyük yıldızlardan da biridir; öyle ki, Betelgeuse büyüklüğünde bir yıldıza kolay rastlanmaz. Büyüklüğü birinci dereceden (genelde 0,50) olan Betelgeuse, gökyüzünün en parlak 8. yıldızıdır. Sıcaklığı ortalama 3.600 Kelvin derece olan kırmızı dev yıldızın ışıması yarı-düzenli olduğundan, büyüklüğü periyodik olarak 0,2 ile 1,5 arasında değişir. Dünyadan uzaklığı 600 ışık yılıdır ve çapının yaklaşık 2,8 astronomik birim (AU) olduğu, yani Güneş'in çapının 600 katı olduğu hesaplanmıştır.

RİGEL

Avcı takımyıldızının en parlak, gökyüzünde 6. parlak yıldızdır. Avcı dikdörtgeni'nin alt sağ köşesindeki parlak mavi-beyaz görünümlü Rigel, Avcı'nın ayak bileğini oluşturur. Yaklaşık 1000 ışık yılı uzaklıktadır. Işıması çok güçlüdür. Rigel, Güneş'ten her saniye başına 50.000 kat daha fazla ışınım yapmaktadır. Sıcak ve genç bir yıldızdır, dış tabakalarında sıcaklık Güneş'in yaklaşık üç katı, yani 15000 K olup yayınladığı ışık mavi renk ağırlıklıdır.

BELLATRİX

Takımyıldızı'ndaki en parlak 3. ve ayrıca, gökyüzündeki en parlak 27. yıldızdır. Güneş'ten 8,4 kat daha fazla olan kütlesiyle büyük bir yıldızdır ve yaşı 20 milyon yıl olarak tahmin edilmektedir. Dış zarfın etkin sıcaklığı 22.000 K olan yıldız, Güneş'ten çok daha sıcaktır. Bu yüksek sıcaklık, bunun gibi B-tipi yıldızlarda mavi-beyaz olan rengin oluşmasını sağlar. Dünya'ya olan mesafesi 250 ışık yılıdır ve yarıçapı Güneş'ten altı kat daha fazladır.

MİNTAKA

Avcı takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 1.070 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldız sistemidir. Eski kültürler arasında pek çok isimle de bilinen Avcı'nın Kuşağı'nı oluştururlar. Avcı (Orion) meridyene yaklaştığında güney yönüne bakan kuzey yarıküredeki bir gözlemci, Mintaka'yı kuşağın en sağında görebilir.

ALNİLAM

Avcı takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 1.300 ışık yılı uzaklıkta bulunan B-tipi mavi süperdev yıldızdır. Gökyüzünün en parlak 30. yıldızı, Avcı'nın ise en parlak 4. yıldızıdır. Mintaka (Delta Orionis) ve Alnitak (Zeta Orionis) ile birlikte bu üç yıldız, eski kültürler arasında pek çok isimle de bilinen Avcı'nın Kuşağı'nı oluştururlar. 1943 yılından bu yana bu yıldızın tayfı diğer yıldızların sınıflandırılmasında dayanak noktası olarak kullanılmıştır. Ayrıca göksel navigasyon için kullanılan 57 yıldızdan birisidir.


ALNİTAK
Alnitak, Avcı takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 815 ışık yılı uzaklıkta bulunan üçlü yıldız sistemidir. Mintaka ve Alnilam ile birlikte bu üç yıldız, eski kültürler arasında pek çok isimle de bilinen Avcı'nın Kuşağı'nı oluştururlar. Alnitak'ın birleşik görünen parlaklığı 1,74 kadirdir ve Avcı'nın en parlak 5. yıldızıdır (Gökyüzünde en parlak 31. yıldız). Sistemin ana bileşeni, çok sıcak ve çok parlak olan O-tipi mavi süperdev bir yıldızdır.

ALGJEBBA
Diğer adıyla Eto Orionis. Avcı takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 1.113 ışık yılı uzaklıkta bulunan beşli yıldız sistemidir. Eta Orionis, Delta Orionis ve Rigel arasında Avcı'nın Kuşağı'nın biraz batısında yer alır. Delta Orionis'e Rigel'den daha yakındır ve Orion kolu'nun bir parçasıdır. Dünya'nın tüm yerleşim bölgelerinden gözlenebilir (Kuzey Kutup Dairesi ötesi hariç). Açık bir gökyüzü ve uygun gözlem koşullarında daha iyi saptanabilse de, küçük kent merkezlerinden de kolayca gözlemlenebilir. Gözlem için en iyi zaman Ekim sonu ve Nisan ayı arasıdır. Güney ufkundan, her zaman gökyüzünün en üstünde, tam başımızın üstüne karşılık gelen başucu noktasına doğru olan yolun yaklaşık olarak yarısında, düşey bir dikdörtgen şeklindeki takımyıldız kolayca bulunabilir.

TETA ORİONİS

Teta Orionis bölgede en fazla içinde nesne bulunduran bölgedir. Bu yıldıza doğru dikkatli baktığınızda etrafında çok fazla sayıda yıldızın olduğunu görürsünüz. Teta aslında yıldız değil bir bölgenin ismidir.
MEİSSA

Avcı takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 1.165 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızdır. Meissa Avcı'nın kafasını temsil eder.

MU ORİONİS
155 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve iki bileşenden meydana gelen dörtlü yıldız sistemidir. Gökada içinde Güneş'e göre 8,1 km/sn'lik bir hızla hareket eder.


NU ORİONİS
514 ışık yılı uzaklıkta bulunan B-tipi mavi bir anakol yıldızıdır. Nu Orionis, Gökada içinde Güneş'e göre 29,1 km/sn'lik bir hızla hareket eder.

Xİ ORİONİS
606 ışık yılı uzaklıkta bulunan üçlü yıldız sisteminin birincil bileşeni olan B-tipi bir altdev yıldızdır. Xi Orionis, Gökada içinde Güneş'e göre 26,2 km/sn'lik bir hızla hareket eder

OMİCRON 2 ORİONİS
186 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve optik bir üçlü yıldız sisteminin birincil bileşeni olan K-tipi turuncu bir dev yıldızdır.

Pİ 1 ORİONİS

116 ışık yılı uzaklıkta bulunan üçlü yıldız sistemidir. Sistemin birincil bileşeni A-tipi beyaz bir anakol yıldızıdır. Avcı'nın kalkanının üst kısmını temsil eder.

Pİ 6 ORİONİS

936 ışık yılı uzaklıkta bulunan K-tipi turuncu bir parlak dev yıldızdır. Pi⁶ Orionis, Gökada içinde Güneş'e göre 18,7 km/sn'lik bir hızla hareket eder. Kalkanın alt kısmını temsil eder.

Okuduğunuz için teşekkürler.


TUBM 2018

Yorumlar

Popüler Yayınlar