BEPİCOLOMBO
BepiColombo
ESA ve JAXA'nın (Avrupa Uzay Ajansı ve Japonya Havacılık ve Uzay Ajansı) ortak olarak yaptığı; Merkür'e gidecek olan ikili uzay aracı.
ESA'nın liderliğinde yapılan bu proje ile Merkür'ün bileşimini, jeofiziğini, atmosferini, manyetosferini ve tarihini araştıracak aynı zamanda da fotoğraflarını çekip dünyaya yollayacaktır. Şimdiye kadar Merkür'e gidip en kapsamlı bilgileri bize sunacak.
Uzay aracımız yüzeye iniş yapmayıp yörüngeye oturup araştırma yapacaktır.
Aracın daha detaylı çalışabilmesi için iki ayrı uydu haline gelecektir. Tek bir roket ve modülün içinde 2 ayrı uydu gönderilecek, bunlardan biri gezegeni haritalamak için Merkür Gezegensel Yörünge (MPO) diğeri manyetosferini araştırmak için Merkür Manyetosfer Yörüngesi (MMO) adı altında yönetilecektir.
Bu Proje'nin özelliği nedir?
ESA'nın gezegenler arası daha önceki misyonlarının çoğu, Güneş Sistemi'nin nispeten soğuk kısımlarına yani Güneş'ten uzak kısımlara yapılmıştır. Bu proje ise ESA'nın Güneş'e yakın bir gezegene keşif aracı gönderme deneyimidir.
Bu görev, Merkür'ün Güneş'e yakın olmasından dolayı işi zorlaştırıyor. Güneş'e daha yakın olması demek daha fazla sıcaklık, daha fazla radyasyon, daha fazla ışık ve daha fazla yörüngeye girme zorluğu oluyor. Bu zorluklardan ötürü uzay ajansları Merkür'e fazla uydu yollamamaktadır. Haliyle Merkür ile ilgili bilgimiz aslında epey az.
Bugüne kadar Merkür'e sadece NASA'nın Mariner 10 ve Messenger uzay araçları ziyaret etti. Mariner 10, 1975'te gezegenin ilk yakın çekim görüntülerini sağladı. Ancak verdiği bilgiler yeterli değildi. BepiColombo 2025 yılının sonlarına doğru geldiğinde, Merkür'ün tarihi hakkında bilgi açığa çıkarmaya yardımcı olacaktır. Dünya dahil olmak üzere genel olarak iç gezegenlerin oluşumu ve tarihi hakkında daha fazla şey keşfedilmesinde yardımcı olacaktır.
Okuduğunuz için Teşekkürler
Yorumlar
Yorum Gönder